top of page
Pelkkä musta taustakuva.jpg
  • Milja

"Mitä metsäkylvyssä tehdään?"

Otsikossa esiintyvän kysymyksen olen kuullut aika monta kertaa. Kysyin myös Instagramissa sitä. että tuntuuko ihmisistä siltä ettei heillä ole tarpeeksi tietoa siitä, mitä metsäkylpy on tai mitä siellä tehdään. Vastaus oli selkeä: tietoa ei ole tarpeeksi. Tässä kirjoituksessa paneudutaan siis konkreettisesti siihen, millaisia asioita metsäkylpyyn kuuluu, mitkä ovat ns. välttämättömät osat tapahtumaa ja mikä on ekstraa.

Metsäkylvyssä otetaan aikaa sen miettimiselle, miltä sadepisarat tuntuvat kasvoilla, miltä raikas ilma tuoksuu ja miltä tuntuu seistä silmät kiinni ja vain olla ja kuunnella ympäröivää luontoa.

Juurtuminen

Metsäkylpy alkaa aina rauhoittavalla mielikuva- ja hengitysharjoituksella eli juurtumisella. Kuvitellaan, miten juurrutaan osaksi ympäröivää metsää ja luontoa, maadoitutaan osaksi kyseistä hetkeä ja päästetään irti arjesta ja mielessä pyörivistä ajatuksista. Metsäkylvyssä asiakas saa vain olla ja nauttia, ohjaaja kertoo eri vaiheista ja siirtymistä harjoituksesta toiseen.


Metsäkylpyharjoitukset

Juurtumisen jälkeen siirrytään itse metsäkylpyharjoituksiin. Metsäkylpyharjoitukset ja niiden vaikutus perustuvat mindfulnessiin ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin. Metsäkylvyssä tarkoituksena on keskittyä käsillä olevaan hetkeen ja tutkia ympäröivää maailmaa kaikin aistein. Ohjaaja antaa asiakkaille erilaisia tehtäviä, joita osallistujat sitten jakaantuvat tekemään. Harjoitukset voivat kestää muutamasta minuutista 20 minuuttiin, riippuen metsäkylvyn kokonaispituudesta ja harjoituksesta. Ohjaaja kutsuu osallistujat esimerkiksi shamaanirummulla tai äänimaljalla takaisin. Osallistujan ei siis tarvitse miettiä sitä, kauanko mikäkin harjoitus kestää. On tarkoituksellista, että osa harjoituksista on lyhyitä ja osa pitkiä ja yleensä harjoitukset pitenevät loppua kohden. Eri aisteille on erilaisia harjoituksia, joista lisää seuraavaksi.