Pelkkä musta taustakuva.jpg
  • Milja

Metsäkylpy

Päivitetty: 4. huhtik. 2020

Mitä metsäkylpy on?

Metsäkylpy on terapeuttinen ja meditatiivinen hetki luonnossa, jossa on tarkoitus päästä syvään rauhan tilaan käyttäen kaikkia aisteja: näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaistia. Metsäkylpy voi kestää 15 minuutista moneen tuntiin riippuen asiakkaan tarpeesta ja ajasta, jota metsäkylpyyn on mahdollista käyttää.


Metsäkylpy on alun perin Japanissa vuonna 1982 kehitetty harjoitus, jonka tarkoituksena oli auttaa stressaantuneita ja työuupuneita suurkaupunkilaisia rauhoittumaan ja rentoutumaan. Harjoituksen nimeksi annettiin shinrin-yoku, ”metsäkylpeminen”. Suomen kauniissa luonnossa on myös erinomaiset mahdollisuudet metsäkylpyjen harjoittamiseen ja luontosuhteen syventämiseen.


Metsäkylpy sopii kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta: lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille. Myös henkilöille, jotka eivät esimerkiksi terveydellisistä syistä pääse liikkumaan: luonto voidaan tuoda heidän luokseen ja erilaisia harjoituksia voidaan tehdä myös sisällä.

Mitä metsäkylvyssä tehdään?

Toteuttamani metsäkylpy jaetaan aina kolmeen osaan: arjesta irti päästämiseen, itse metsäkylpyharjoitteisiin sekä arkeen paluuseen. Metsäkylpyyn liittyy mielikuva- ja hengitysharjoituksia sekä erilaisia aistiharjoituksia. Liitän metsäkylpyyn usein musiikkia, kirjoittamista, taidetta ja valokuvaamista, mutta metsäkylpyjen pääasia on nimenomaan luontoon uppoutuminen. Metsäkylpyjä voi olla eri teemaisia: niissä voidaan käsitellä esimerkiksi iloa, surua, kiitollisuutta, stressiä tai jotakin tiettyä aihetta riippuen asiakkaan tarpeesta. Metsäkylvyissä liikutaan rauhalliseen tahtiin ja ollaan paljon paikoillaan voimakkaan läsnäolon tunteen mahdollistamiseksi.


Miten metsäkylpy vaikuttaa olooni?

Mestäkylvyssä yhdistyvät mindfulness ja luonnon hyvinvointivaikutukset. Fyysisiä vaikutuksia ovat hengityksen tasaantuminen, sydämen leposykkeen rauhoittuminen ja sykevälivaihtelun kasvu. Kohollaan oleva verenpaine laskee ja stressihormoni kortisolin määrä pienenee. Psyykkisiä vaikutuksia ovat myönteisten tunteiden lisääntyminen ja kielteisten tunteiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen lieventyminen. Toistuvat käynnit metsässä vahvistavat näitä vaikutuksia.

Mindfulnessilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillä olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen. Mindfulnessia tehdään erilaisin keinoin, usein hengitysharjoitusten avulla, joiden myötä tullaan enemmän tietoisiksi oman kehon ja mielen toiminnasta.


Miksi osallistuisin metsäkylpyyn?

Metsäkylpy on oikein toteutettuna syvästi rauhoittava ja voimaannuttava kokemus. Laadukas ja ohjattu metsäkylpy mahdollistaa asiakkaan heittäytymisen ja kontrollista luopumisen, jolloin saa vain nauttia ja vastaanottaa sen, mitä luonto tarjoaa. Metsäkylpy on unohtumaton kokemus sekä fyysisesti että psyykkisesti. Metsästä palattuasi olet hieman rauhallisempi, levollisempi ja onnellisempi ihminen kuin sinne mennessäsi.


Lähteet:

Metsäkylpyohjaaja- koulutusmateriaali.

Melanie Coukas-Bradley. 2018. Metsäkylpy. Hyvinvointia luonnosta shinrin-yokun avulla.


#metsäkylpy #shinrinyoku #mindfulness #luonnonhyvinvointivaikutukset #forestflow

386 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki