Pelkkä musta taustakuva.jpg
  • Milja

Luonto yhdistää – 8 näkökulmaa siihen, miksi läheisten kanssa kannattaa mennä metsään

Luonnossa oleskelusta puhutaan paljon itsetutkiskelun yhteydessä ja silloin, kun kaivataan omaa aikaa. Sen lisäksi että luonto tarjoaa mahtavat puitteet yksinoloon ja omien ajatusten pohdiskeluun, on se ihana asia myös läheisten kanssa jaettavaksi.


Henkilökohtaisesti parhaimmat kokemukset olen läheisteni kanssa saanut luonnossa: luontopolun varrella käydyt syvälliset keskustelut, tähtitaivaan tuijottelu rakkaan ystävän kanssa ja koskettavat hetket luonnon hiljaisuudessa perheen kanssa… Lista jatkuisi vaikka kuinka pitkään. Aina ei välttämättä ole hyvällä tuulella luontoon lähtiessään, mutta aina sieltä pois tullessa on saatu mieltä painavat asiat keskusteltua ja huolet jätetty metsän puiden kannettavaksi. Ruokailuhetket nuotiolla ja trangialla keitetyt aamukahvit meren äärellä ovat kokemuksia, jotka rikastavat ja tuovat iloa vielä pitkäksi aikaa. Luontopoluilla kulkiessani olen törmännyt kaikenikäisiin ihmisiin, pariskuntiin, perheisiin ja kaveriporukoihin, jotka ovat lähteneet yhdessä luontoon viettämään aikaa ja se on selvää, että luonnossa vietettävä aika on lisääntynyt huimasti viime vuosina. Ja hyvä niin!


Olen viettänyt niin paljon ihania hetkiä luonnossa läheisteni kanssa, että halusin jakaa ajatuksiani aiheesta. Tässä muutamia näkökulmia siihen, miten luonto yhdistää ihmisiä ja miksi sinne kannattaa lähteä yhdessä muiden ihmisten kanssa:


1. Luonnossa koettu hyvä kaksinkertaistuu. Luonnon kauneus ja elämykselliset hetket muuttuvat vieläkin paremmiksi, kun ne voi jakaa jonkun kanssa: yhdessä koetut hetket tuovat iloa siinä hetkessä, mutta myös jälkeenpäin, kun hyviin muistoihin voidaan palata muistelun merkeissä. Myös luontoretkillä otettuja kuvia on kiva fiilistellä ja miettiä niiden kautta yhdessä koettuja hetkiä.

2. Luonto auttaa näkemään toisen uusin silmin. Luonto opettaa uutta niin itsestä kuin läheisistäkin. Luonnossa voi yllättyä siitä, millaisiin asioihin itse kiinnittää huomioita ja mistä pitää eniten. Samoin myös muiden ihmisten kanssa: vaikka olisit tuntenut jonkun jo pidemmän aikaa, voit yllättyä siitä, mitkä ovat juuri hänen lempi elementtinsä luonnossa tai millaiset luontomaisemat ovat hänen lemppareitaan.

3. Luonto haastaa. Jos lähtee pidemmälle luontoretkelle, ei kaikki mene välttämättä aivan putkeen ja matkaan voi sisältyä myös väsymyksen hetkiä, kiukunpuuskia ennen ruokailua (tästä saattaa olla enemmän tai vähemmän kokemusta) tai turhautumista siihen, kun nuotio ei heti syty, reitti ei täytäkään odotuksia tai teltan pystytys aiheuttaa harmaita hiuksia. Myös yllättäen muuttuvat sääolosuhteet voivat muuttaa suunnitelmia. Tällaiset tilanteet opettavat puhaltamaan yhteen hiileen ja pieni reissuhäsläys ainakin jälkeenpäin yleensä enemmän naurattaa kuin harmittaa.

4. Luonto tarjoaa tilaa keskustelulle. Luonto tarjoaa neutraalin ympäristön haastavillekin keskusteluille. Jos esimerkiksi parisuhteessa on hankalia asioita, joista on kotioloissa hankalaa puhua, voi suunnata luontopolulle ja antaa tilaa keskustelulle rauhallisessa ympäristössä. Luonnossa on hyvä tilaisuus ja lupa katsella muualle kuin suoraan keskustelukumppaniin, jos se tuntuu vaikealta. Luonnon hyvinvointivaikutukset, kuten stressin ja ahdistuksen väheneminen, tulevat tarpeen jo ennestäänkin hankalassa tilanteessa.

5. Eri toimintaa eri ihmisten kanssa. Eri ihmisten kanssa voi tehdä erilaisia luontoseikkailuja. Osan kanssa käydään piipahtamassa läheisellä luontopolulla tai luonnonläheisissä kaupunkimaisemissa, toisen kanssa taas voi lähteä pidemmille telttareissuille. Jonkun kanssa jaetaan kiinnostus luontokuvaamiseen, toisen kanssa taas reippaaseen luontoliikuntaan. Yhdeltä ihmiseltä ei voi saada kaikkea eikä luonnossakaan tarvitse tehdä samoja asioita jokaisen kanssa, vaan löytää jokaisen kanssa oma tapa nauttia luonnosta.

6. Luonto tarjoaa loputtomia keskustelunaiheita. Luonnosta riittää keskusteltavaa. Miten kiva onkaan ihastella yhdessä kaunista auringonlaskua, tehdä yllättäviä luontobongauksia tai vierailla samoissa luontokohteissa eri vuodenaikaan ja tehdä havaintoja muutoksista. Luontoa voi tarkastella sillä hetkellä tai miettiä menneitä luontokokemuksia tai itselle merkityksellisiä hetkiä luonnossa ja keskustella niistä retkikumppanin kanssa.

7. Luonto on aina auki. Parasta on, että luontoon voi mennä säästä ja vuodenajasta riippumatta ja aina se tarjoaa jotakin hyvää ja mielenkiintoista.

8. Luonto rentouttaa. Mikäli haluaa saada uusia luontokokemuksia, joissa voi vain olla ja nauttia, kannattaa esimerkiksi kaveri- tai työporukalla varata yhteinen metsäkylpy. Entä mikä olisi parempi tapa viettää vaikkapa polttareita, synttäreitä tai työpaikan hyvinvointipäivää kuin luonnosta ja maukkaista eväistä nauttien!


Pitäkää huolta ihmissuhteistanne ja suunnatkaa yhdessä metsään!


- Milja

75 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki